Accueil > Rubriques > Paix et Justice - Géopolitique > Nederland moet de Palestijnse premier een visum weigeren

Stelling van maandag 16 april 2007

Nederland moet de Palestijnse premier een visum weigeren

De nos partenaires aux Pays-Bas

lundi 16 avril 2007

Editie 11 - 16 april 2007
Stand.nl, zegt U het maar – columnwedstrijd
U hebt het voor het zeggen. U mag morgen iets veranderen in Nederland. Wat staat er boven aan uw lijstje ? Beschrijf in een originele en scherpe column van maximaal 500 woorden wat uw ultieme daad zou zijn. Stuur uw column voor 25 april naar : columnwedstrijd@ncrv.nl

Op 5 mei wordt er in Rotterdam de vijfde Palestijns-Europese Conferentie gehouden, over het lot van de Palestijnse vluchtelingen. Daarvoor is ook de nieuwbakken Palestijnse premier Ismail Haniyeh uitgenodigd. Alleen minister Verhagen van Buitenlandse Zaken wil niet dat er een visum aan deze regeringsleider wordt verstrekt. Haniyeh is voorman van Hamas en die partij staat op de internationale lijst van terroristische organisaties. Het officiële standpunt van Nederland is dat er alleen contact is met bewindspersonen die de staat Israël erkennen en dat doet Hamas niet. Is de komst van Haniyeh naar Nederland een stap voorwaarts in de dialoog en moeten we dat toejuichen ? Of is het terecht iemand toegang te weigeren omdat die het geweld tegen Israël gerechtvaardigd vindt ? Ghislaine Plag spreekt met Karien van Gennip, Tweede Kamerlid voor het CDA, over de stelling : « Nederland moet de Palestijnse premier weigeren ».

Discussieer mee in het forum !
Surf naar Stand.nl en stem EENS of ONEENS

Uit het forum
Meten met twee maten is ergelijk
Heinjan vindt dat de Palestijnse premier een visum moet krijgen : « Wij sturen wereldwijd onze militairen mee met vecht-en opbouwmissies ter bevordering van de veiligheid en de democratie. Nu is er na onberispelijke verkiezingen een Palestijnse democratie ontstaan, maar die wordt niet erkend omdat er een partij aan deelneemt die Israël niet erkent en wenst te vernietigen. Dat Turkije hetzelfde met Cyprus doet, ja dat telt niet. Ook telt niet dat Israël al decennia de Palestijnen knevelt, er zeer veel vermoordt, illegaal met illegale wapens Libanon verwoestte, een illegale muur heeft gebouwd, andermans eigendommen toeëigent, andermans belastingopbrengsten achterhoudt, en de Gazastrook laat verpauperen. En ja, Palestina mag niks. »

Praat mee Weigeren
Volgens Claartje moet het visum geweigerd worden zolang Hamas volhardt in het vernietigen van Israël : « Niet alleen is het tijdstip dat deze man Nederland bezoekt op zijn zachtst gezegd nogal ongelukkig gekozen, maar ik vind dat Europa, dus ook Nederland, geen enkele leider van deze beweging moet ontvangen zolang Hamas (en Fatah) weigeren Israël te erkennen en hun doel, de vernietiging van die staat, uit hun handvast te verwijderen. Ik vraag me af of er voor deze bijeenkomst ook een vertegenwoordiger van de Israëlische regering is uitgenodigd. Heeft deze Palestijnse premier zich al uitgelaten over de ontvoering van de BBC-journalist en heeft hij al aangegeven hoe hard hij zijn best doet deze man ongedeerd naar zijn familie te laten terugkeren ? »

Praat mee

Stelling van vrijdag 13 april 2007
De geloofsovertuiging van Marianne Thieme is haar eigen zaak
Veel commotie rond de Partij voor de Dieren deze week. Sinds partijleider Marianne Thieme openlijk vertelde dat zij een belijdend zevendedagsadventist is, lijkt het hok van de PvdD te klein. Bekende lijstduwers zoals Maarten ’t Hart en Rudy Kousbroek trekken aan de bel ; ’t Hart noemt de geloofsovertuiging van Marianne Thieme zelfs ‘luguber’. Beiden vrezen dat haar religieuze opvattingen het politieke gedachtegoed van de partij beïnvloeden. Marianne Thieme zelf ziet het probleem niet. Wat zij gelooft is haar zaak en ze benadrukt dat de PvdD een seculiere partij is. Gaat de kritiek op Thieme te ver ? Of is het terecht dat men kritisch kijkt naar politica met zulke sterke persoonlijke geloofsovertuigingen ? Sjors Fröhlich sprak hierover met Hans Bouma, theoloog en lijstduwer van de PvdD. Uitslag
Eens
69%
Oneens
31%

Er is door 3710 mensen gestemd

Beluister deze uitzending

Bekijk meer uitslagen

Stand.nl is iedere werkdag op Radio 1 van 13.00 tot 13.30 uur. Presentatie : Ghislaine Plag.
Ik wil de nieuwsbrief niet meer ontvangen